Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vítězné recepty zeliády - ZELÍ-2009

30. 11. 2009
Zelí s pyrosiřičitanem (1.místo 2009-Nemelová Jana)

10kg zelí
5-8 cibulí
2 kávové lžičky pyrosiřičitanu
Nálev:4l vody,1a1/4 l octa,20dkg soli,50tbl sacharínu,10dkg cukru.Vše svaříme a do vychladlého nálevu přidáme pyrosiřičitan.
Zalejeme zelí,promícháme a necháme uležet 12 hodin,pak plníme do sklenic a sterilujeme na 80°C 25minut.Z 10kg je 20sklenic.

Kvašené zelí (2.místo 2009 - Vydláková Iveta)

10kg zelí
20dkg soli
kmín
Nakrouhané zelí necháme odležet.Pěchujeme do kameninového soudku,přebytečnou vodu sléváme.Tu použijeme na závěr na dolití.Vody necháme víc aby zelí bylo šťavnaté.je důležité aby zelí bylo v teplotě aspoň 15°C po dobu 14 dnů.Pak dáme dokvasit do chladna.


Kvašené zelí (3.místo 2009 - Pekárková Anna)

Z hlávek odebereme zelené listy,vykrájíme košťály a postrouháme.
Na 10kg nastrouhaného zelí dáváme 15dkg soli,1/2kg cibule a trochu kmínu - ne moc,zelí by bylo hnědé.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář