Vítězné recepty Zeliády - ZELÍ 2011
Kysané zelí (1.místo 2011 - Gaťařík Zdeňek - Němčice nad Hanou)
Na 50 kg zelí - promícháme 1kg soli s 1 sáčkem kmínu.
Každých 10 kg krouhaného zelí promícháme s 1,5 kg nakrájené cibule.
Zasolíme dno kameniný a dáváme zelí v úměrných vrstvách, udusáme, třetí vrstvu opět zasolíme atd. Jakmile se začne objevovat šťáva, snažíme se co nejvíc odebrat, šťávu ochutnáváme, musí být mírně přesolená. Jakmile bude kamenina plná udusaného zelí , doléváme odebranou šťávou, až se nám objeví na povrchu.
Nakládané zelí (2.místo - Dana a Dalibor Makišovi - Dobromilice)
10 kg zelí
Nálev:
3,5l vody
1,5 l octa
2 ks nakladače DEKO
60 ks cukerínu
2 dkg prášek pyrosiřičitan
Nálev chvíli povařit, přelít na zelí, nechat 24 hodin stát, naskládat do sklenic, sterilovat 40 minut na 90°C.
Nakládané zelí (3.místo - Petrovská Zdeňka - Hruška)