Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vítězné recepty Zeliády - ZELÍ 2011

13. 2. 2011

Kysané zelí  (1.místo 2011 - Gaťařík Zdeňek - Němčice nad Hanou)

Na 50 kg zelí - promícháme 1kg soli s 1 sáčkem kmínu.

Každých 10 kg krouhaného zelí promícháme s 1,5 kg nakrájené cibule.

Zasolíme dno kameniný a dáváme zelí v úměrných vrstvách, udusáme, třetí vrstvu opět zasolíme atd. Jakmile se začne objevovat šťáva, snažíme se co nejvíc odebrat, šťávu ochutnáváme, musí být mírně přesolená. Jakmile bude kamenina plná udusaného zelí , doléváme odebranou šťávou, až se nám objeví na povrchu.

 

Nakládané zelí  (2.místo - Dana a Dalibor Makišovi - Dobromilice)

10 kg zelí

Nálev:

3,5l vody

1,5 l octa

2 ks nakladače DEKO

60 ks cukerínu

2 dkg prášek pyrosiřičitan

Nálev chvíli povařit, přelít na zelí, nechat 24 hodin stát, naskládat do sklenic, sterilovat 40 minut na 90°C.

 

 

Nakládané zelí  (3.místo - Petrovská Zdeňka - Hruška)

15 kg nakrájené zelí
 
4 l vody
 
32 dkg soli
 
50 dkg cukru
 
60 cukerinu
 
1,5 kg cibule
 
2 l octa
 
trochu kminu, hořčičné semínko, polévkovou lžici pyrosiřičitanu = 15 g. Promíchat, 24 hod. nechat uležet, pak plnit do sklenic, zavařovat 20 min. na 80 stupňů C.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář