Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vítězné recepty Zeliády - Ovocné mlsy 2011

13. 3. 2011

Třěšňový kompot  (1.místo 2011 - Novotná Marie č7.)


1 díl cukru, 2 díly vody rozpustíme na teplý nálev a zalejeme třešně ve sklenicích,přidáme trošku konzervačního přípravku a kyselinu citronovou na špičku nože.

Sterilujeme asi 30 minut na 80 °C


Kandovaná dýně (2.místo 2011 - Brandstetterová ............. )

 

Připrava je stejná jako na dýňový kompot. Dýní nakrájíme na menší kostky a na 24 hodin naložíme do octového nálevu. Druhý den slijeme a zalijeme nálevem asi 1:1 , to znamená na 1kg cukru 1kg vody (záleží na množství dýně a chuti), povaříme do měkka, necháme řádně okapat a nasypeme na plech a necháme sušit, buď na radiátoru nebo popřípadě pomalu v troubě. Těsně před zgumovatěním můžeme ještě promíchat s krupicovým cukrem a dosušit. Uchovává se nasypané ve sklenici. Podobným způsobem jde kandovat i jiné ovoce....


Přesnídávka   (3.místo 2011 - Horáková Jarmila )


Asi na 13 skleniček:

2,5 kg ovoce (většinou jablka + jahody, banány , meruňky, broskve ), 3/4 l vody rozvaříme a rozmixujeme, pak přidáme 25 - 40dkg cukru krystal (podle kyselosti ovoce), 1 vanilkový cukr, 1 pudink rozmíchaný v trošce vody ( většinou vanilkový, jinak podle ovoce - jahodový na jahody, atd.).  Pak povaříme a dáváme do skleniček. Sterilujeme 20 minut na  80 °C.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář