Vítězné recepty zeliády - Okurky 2011
Okurky 1.místo 2011 - Hudečková Emilie - Želeč
Nálev: 4l vody, 160g soli, 300g cukru, 50 sacharínů, nechat projít varem a pak přidáme 1 1/4l octa a znovu necháme projít varem. Nálev necháme vychladnout.
Na spodek sklenic, vložíme 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, kousek bobkového listu, kopr, kolečka mrkve a cibule. Okurky vaříme 20 min při 80°C.
Okurky 2.místo 2011 - Svobodová Jana - Víceměřice
Nálev: 1 1/2L VODY, 1/2 L OCTA, 1 DEKO, 18 DKG CUKRU, 15 TABLET SACHARINU
DO ČISTÝCH SKLENIC VLOŽÍME OČIŠTĚNÉ OKURKY,CIBULI,MRKVU,KOPR POPŘÍPADĚ ŘEDKEV A ZALEJEME I TEPLÝM NÁLEVEM.STERILUJEME 20MIN NA 80C .
Okurky 3 .místo 2011 - Štéblová Jana - Víceměřice
Rozpis na 1 sklenici 0,7l:
Sklenici naplníme okurky - můžeme prokládat mrkví, petrželí, cibulí, koprem a dokořeníme : 5x hřebíček,5x celý pepř, 5x nové koření,3 sachariny,2 rovné kávové lžičky soli,2 rovné polévkové lžíce cukru, špetka hořčičného semínka, kousek bobkového listu, 3/4 dcl octa, dolijeme studenou vodou doplna.
Uzavřeme a sterilujeme 20 min. na 80°C.