Jdi na obsah Jdi na menu
 

Přednáška-3.3.2010

4. 3. 2010

Ve středu 3.3. se konala již druhá přednáška Ing. Gajdošína ze SEMO Smržice.
Svoji předjarní návštěvou nás nejen seznámil s novinkami SEMO,ale přinesl i jarní závan dobré nálady.
Čekáme na jaro,potřebujeme cítit v ruce vůni hlíny,potřebujeme paprsky sluníčka,hladit rašící pupeny stromků,ohýbat se nad záhonky a prosévat třeba prsty hlínu.
Tato zima dala všem pořádně zabrat,všichni cítíme,jak potřebujeme kus energie,kterou má příroda k dispozici.
Většina zahrádkářů má již po parapetech v truhlících či kelímcích zaseta semínka paprik,rajčat či kytiček,pikýrují,přesto ještě něco můžete zkusit z novinek letošního roku,či se připravit na rok příští.
Tradičně se pěstuje rajče "Tornádo F1".Ale nemusí to být vždy universální rajské jablíčko,co třeba datlové rajče"Pollicino F1"-hmotnost 20-25g-lahodné a nebo rajče "Šejk",které je vynikající na sušení v troubě či sušičce a pak uložit v ledničce, či zalít olejem a proložit stroužky česneku.... Pokud jste již sušená rajčata ochutnali,víte,o čem je řeč.(Podrobné recepty jsou v kalendáři SEMO-srpen 2010)
Další žádaná zelenina jsou nakládačky-např. CHARLOTTA s krátkými výhony.
Nebo nyni takzvané partenokarpické nakládačky-nasazují plody bez opýlení.Jsou velmi ranné a nechytají okurkovou plíseň.Novinkami jsou  zde
odrůdy SONADA F1 a HARRIET F1.
 Pan ing. připomenul, aby pěstitelé nezapomínali na dostatek dusíku,listy nesmí světlat,musí být stále tmavé .
Nakládačky na kvašáky IWONNA F1-novinka!+ tajné recepty včetně receptů na celoroční kvašáky jsou také v kalendáři SEMO (červenec2010).
Bylo toho moc co jsme se dověděli,či oprášili v paměti a co třeba pěstujete...
Třeba papriky-je jich moc,ale ne všichni jsou milovníci těch pálivých,které působí přímo zázračně na organizmus.Obsahují capsacin,který čistí krev,snižují cholesterol a tím snižují počet chorob srdce a cév,zmírňují infarkt a  snižují i příznaky lupénky.Tato látka se vyskytuje v plodech (hlavně v semenech ,žilkách plodu,placentě,stěny plodu jsou na látku chudší a ne tak pálivé) odrůdy  DRÁKY F1 či OSTRY F1. Ale pozor pak na ruce bez rukavic při práci s plody a nedej Bože si sahat na obličej či oči!
Pro zkrásnění zahrádek či rabat zkuste jiřinky ze semen,OSTÁLKY -CINIE,MINU k pergole,drobnokvěté astry,hybridní AKSAMITNÍK -AFRIKÁN-Mini či Maxi,stejně tak Maxi macešky.
To je jen malý zápis s přednášky od nezahrádkářky,která se moc těší na krásné jarní dny,na posezení po práci mezi kytkami a i na další výlet do Smržic.
Vzpomínané semena si můžete letos všechny koupit v podnikové prodejně SEMO Smržice.Není to od Prostějova daleko - 5km....
                                         - Věra Melíšková -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář