Jdi na obsah Jdi na menu
 

7. 3. 2015 - Víceměřická gořalka roku 2015 - článek

8. 3. 2015

Degustovat a soutěžit se dá v podstatě všechno a ve všem. Zavařované ovoce a zelenina, jablečné štrůdly, chlebíčkové pomazánky, domácí uzené, bramborové saláty, guláše, kotlíkové polévky, likéry, pálenky, domácí klobásy, pivo, zákusky, zelí, víno a já nevím, co ještě se kde po republice ochutnává. U nás jsme si vybrali oblasti tři. V lednu pořádáme Zeliádu (která počtem a rozsahem podskupin nemá v republice obdobu), na hody koštujeme zákusky a vdolky a z kraje března už poněkolikáté pořádáme společně košt pálenek a domácích likérů, pod názvem „Vícemeřická gořalka roku“.

V letošním ročníku se nám sešlo 20 vzorků pálenek a 9 domácích likérů. Bylo to asi o třetinu méně než v loni, ale i přesto toho byla spousta co ochutnávat. Kategorii pálenek hodnotilo 24 degustátorů (mužů i žen), což dávalo hodně objektivní výpověď o výsledném pořadí vzorků. Likéry hodnotilo sice jen 9 degustátorů, převážně žen, ale i zde byly výsledky objektivní. V kategorii likéry bylo výsledné pořadí takové:

1. místo Jarmila Horáková mandlový krém

2. místo Anna Pekárková karamelový likér

3. místo Marcela Iránková vaječný koňak.

V pálenkách si i letos dvě „pohárová místa“ odvezli přespolní.

1. místo Jiří Antoníček (Dobromilice) meruňková pálenka

2. místo Miroslav Vybíral (Ivanovice) švestková pálenka

3. místo Dagmar Novotná (Víceměřice) meruňková pálenka

Všem vítězům gratulujeme a ostatní soutěžící musím také pochválit, neboť si nevedli také vůbec špatně, neboť výsledky byly vyrovnané a o další místa se dělilo vždy několik vzorků se stejným počtem bodů. Ještě k průběhu soutěže. Přespolní se k nám rádi vrací, neboť to není jen košt o pití a opití, ale má celkovou atmosféru. Dodává ji již představení vzorků, jež jsou přineseny a vystaveny za zvuků prezidentské fanfáry a hodnotitelé vzdávají svému „soupeři“ čest povstáním. Průběh soutěže s náladovou hudbou a dobrým občerstvením, systémem soutěže a hodnocením, vyplněni času při sčítání výsledků, recesní tombolou, a pak závěrečné vyhodnocení i s pěknými věcnými cenami pro vítěze. Možná to teď vyznělo jako sebechvála pořádajících, ale vím, o čem mluvím. Už jsme navštívili (někteří) asi 5 koštů v různých obcích i se vzorky (nikdy jsme se sice neumístili, vždy jen kolem pátého místa, ale o umístění vůbec nejde), ale každému z koštů chyběla taková ta souhrnná pohodová atmosféra, jež se daří vytvářet u nás.                      -P. B.-

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář