Jdi na obsah Jdi na menu
 

4. 6. 2016 - 9.Víceměřický výšlap

5. 6. 2016

Začátek června nezačínal moc slunečně. Paprsky sluníčka střídají mraky nebo drobné přeháňky, které hlavně zde u nás, vždy jen lehce zkropily vysušenou zemi. Jinde v zemi naopak bylo vody až moc, při silných bouřkách, kroupách a bleskových povodních.

Na sobotu 4. června se ale počasí ustálilo a v pohodovém jarním odpoledni už nic nebránilo tomu, aby se uskutečnil 9. (asi už předposlední) ročník Víceměřického výšlapu po okolí obce. Příjemné akurátní počasí letos přilákalo na start pochodu 58 návštěvníků, kteří se zaregistrovali a vyrazili na odpolední vycházku. Většina přišlivších si vybrala krátkou 5 km trasu, jen 2 odvážlivci vyrazili na „desítku“, která vede přes Mokroš.

Prvním cílem na trase bývá Vyhlídka Kozlov, kde na pochodníky čekal pan Kočí, který měl připravené dalekohledy a mapy a pomáhal neznalým určit směr té či oné obce nebo města. Na mapu pak dával speciální razítko vyhlídky o průchodu. Dál trasa vedla, jak si kdo vybral, buď nad Svodnicí nebo dolem – Svodnicí ke Kamennému mostu, odtud pak vzhůru polní cestou do Poliček - povrch cesty zde byl obtížnější zejména pro kočárky, neboť se právě navážel makadam na zpevnění této účelové komunikace. V Poličkách u kaple bylo malé zastavení u tabule o historii obce. Trasa pak vedla dál, pod „štrekou“ a za ní odbočovala k doloplazským rybníkům. V zimě zde proběhlo vytěžení všech vzrostlých topolů, takže se to tu podobalo měsíční krajině, ale jelikož příroda je mocná kouzelnice, tak již znovu vyráží a zapojuje se přeživší zeleň. Zajímavou atmosféru cesty kolem rybníků dodávají i ruiny bývalého bytového domu známého desítky let jako „Všivárna“. Kdo měl štěstí, mohl zahlédnout i labuť s 5 mláďaty. Trasa dále pokračovala kolem „Mlýnku“ do doloplazské zámecké zahrady a následně do Zámecké cukrárny, kde kromě razítka o průchodu, byla možnost občerstvení, kteroužto všichni turisté využili. Pak už kroky vedly zpět, kolem našeho rybníka, kolem labutí, které letos mají 6 mláďat, dále kolem Bloudníku, Březovou alejí a Svodnicí zpět na Chatu. Jelikož náš pochod není závod s časem, tak věřím, že si trasu všichni v pohodě užili a prohlédli si zajímavosti, které jim běžně unikají. V cíli každý z turistů obdržel diplom, medaili výšlapu, samolepku Kozlov, špekáček na opečení a pivo nebo limo dle výběru. Proběhlo také vyhodnocení výšlapu. Letos se účastnilo 58 pochodníků, z toho 36 místních a 22 přespolních. Nejstarším účastníkem letos byl pan Jan Kočí (73), nejmladším Kateřina Hubená (1 měsíc) a nejvzdálenějším byli Nikola Kavičková  a Pavel Machalíček  ze Slušovic. Zvláštní cena pak byla udělena „Dvěma statečným“ Luboši a Romče Novotným, kteří letos jediní vyrazili na 10km trasu. Všichni jmenovaní byli dle věku odměněni plyšákem nebo placatkou jablečné a k tomu symbolickým mexickým sukulentem. Děkuji p. Ševčíkovi, p. Mikové, Obecnímu úřadu a všem pořádajícím, za podporu a pomoc při našem 9. ročníku pochodu. A jaký bude ten 10., finální, jubilejní?? Uvidíme…

                                                Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář