Jdi na obsah Jdi na menu
 

31.1.2015 – Zeliáda 2015 - článek

1. 2. 2015

Rok uběhl jako voda a opět nastal čas na každoroční degustační soutěž Zeliádu, která se letos pyšnila v názvu číslovkou osm, jež značila, že už probíhal osmý ročník této soutěže. Datum letošní zeliády byl letos určen na sobotu 31. ledna.

Vzorky do soutěže se začaly vybírat již v pátek večer, u mne doma a příjem pak pokračoval v sobotu od 13. hod. přímo v košíkárně. Na poslední chvíli jsme přijali během půlhodinového kalupu, téměř sto vzorků, které doplnily ty vybrané z předchozího dne a rekordních 148 vzorků zakonzervovaných zelenin a ovoce. Myslel jsem si, ž loňských 144 zavařenin bylo maximum, ale letos to bylo ještě o 4 více. Ale myslím si, že tohle už je opravdu strop a tendence bude v příštích letech spíše klesající.

Kolem půl druhé začal maraton chytání vzorků na tácky a servírování na nazdobené stoly. I přesto, že kolektiv vychystávaček se brzy sehrál a běželo to vše jako na drátkách, stejně se nám díky velkému množství vzorků, nepodařilo vše na stoly připravit na oficiální začátek ve 14 hodin, ale o něco později. Přítomní alespoň mohli sledovat, co je při přípravě soutěžních pochutin, zainteresováno lidí.

Ve 14,30 jsme už mohli slavnostně přivítat návštěvníky a pozvat je po malé instruktáži a seznámení s pravidly, k oficiálnímu degustování. A bylo opravdu degustovat co! V kategorii zelí se sešlo 19 vzorků, u okurků to bylo 24 vzorků, přílohových zelenin bylo 33. Ovocné mlsy tentokrát byly rozděleny do podskupin: kompoty – s 28 vzorky, marmelády a džemy, kde soutěžilo 32 vzorků, domácí medy se 7 vzorky a kategorie ostatní se 6 vzorky; zde našly své místo pečené čaje, rajčata s rumem či ořechové škvarky – speciality, které nebylo možné zařadit do jiných skupin.

A pak už se degustovalo. Stoly byly v obležení odborných ochutnávačů z řad návštěvníků, kteří své pocity a chutě zaznamenávali do degustačních lístků. Nebyla to práce jednoduchá, museli vždy ochutnat  a ohodnotit všechny vzorky v kategorii. Obdivuji ty, co ohodnotili kategorií několik a dva lidé, podle svých slov (degustační lístky byly anonymní), ochutnali dokonce všech 148 vzorků . . . .

Sčítací komisi, která letos byla posílena, se sešlo na 120 platných degustačních lístků ze všech kategorií. A pak se počítalo a počítalo a dle výsledků se vyplňovaly diplomy. Návštěvníci si už mezitím mohli volně degustovat jednotlivé vzorky, které je zaujaly, občerstvit se, pobesedovat nebo zakoupit lístky do Zeliádové tomboly. No a pak už nastal okamžik k vyhlašování vítězů.

Zelí – 19 vzorků: 

1. Jana Štéblová

2. Všianská Zdena (Čelčice)

3. Mraček Jaromír (Němčice n/H)

 

Okurky – 24 vzorků:    

1. Ladislav Křepelka (Unčice)

2. Štéblová Jana

3. Novotná Hana (Čechovice)

 

Přílohové zeleniny – 33 vzorků:  

1. Jendrišáková Selma (Přerov)-čalamáda

2. Sedláčková Eva (Tištín) – červená řepa s křenem

3. Buriánek Petr – červené kapie

 

Kompoty – 28 vzorků:   

1. Horáková  Jarmila – Bělice

2. Nemelová Jana – dýně

3. Buriánek Petr – třešně s rybízem

 

Marmelády – 32 vzorků:

1. Novotná Blanka – malina+ višeň

2. Nemelová Pavla (PV) – malinová

3. Vytlačilová Jana – jahodový džem

 

Domácí medy – 7 vzorků

1. Horáková Jarmila – bezinkový med

2. Štéblová  Jana – pampeliškový med

3. Buriánek Petr – bezinkový med

 

Ostatní – 6 vzorků:    

1. Novotná Blanka – pečený čaj

2. Horáková Jarmila – pečený čaj

3. Buriánková Marie (Dřevnovice) – ořechové škvarky

 

Bohužel se vloudila malá chybička a vytiskli jme málo diplomů, takže třem oceněným jsme při slavnostním vyhlašování diplomy nepředali a napravili jsme to až později. Po vyhlášení pořadí v soutěži jsme pokračovali tahem tomboly, kde kromě dárků se zahrádkářskou tématikou, vévodili v popředí pleskačky jablíčkové a řezy a rolády,  které pro zahrádkáře tradičně upeče p. Jarka Horáková. Jako hlavní cena nechyběl ani tradiční hrnec zelák, který nám už po osmé věnoval p. Ludvík Ševčík.

Letošní Zeliáda je za námi a zbývá už jen krátké zhodnocení. Především chci poděkovat všem, kteří nám dodávají vzorky. Jsou už ze širokého okolí. Němčic, Tištína, Pivína, Čelčíc, Čechovic, Domamyslic, Prostějova nebo z Přerova. Dále bych chtěl poděkovat všem členům i nečlenům, kteří se podílejí na přípravě vzorků, stolů, prostor a dalších náležitostí před zahájením soutěže.

A nakonec chci poděkovat všem, kteří přišli, degustovali a bavili se společně s námi. Ostatní můžou jen tiše závidět. A nebo příští rok přijdete za námi strávit příjemné odpoledne i Vy??? Kdo ví . . . .          

                                                                                                                                                                                                       -P.B.-

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář