Jdi na obsah Jdi na menu
 

3.6.2017 - 10x Víceměřický výšlap – Epilog - článek

3. 6. 2017

 Na výborové schůzi zahrádkářů, na sklonku roku 2007, přednesl mladý, zahrádkářský novic (sršící elánem), členům výboru návrh na pořádání poznávacích procházek do okolí s připomenutím a upozorněními na zajímavá místa. Na podporu své představy měl zpracovány 2 listy argumentů, proč tuto akci uspořádat, co by měla obsahovat, jak by měla probíhat a tak dále, kterých v podstatě nebylo ani moc třeba, jelikož výboru se tato vize již od prvního momentu líbila a na její pořádání kývli. A to byl začátek víceměřických výšlapů, jak tato akce byla nazvána.

První ročník se po pečlivých přípravách uskutečnil 24. května 2008. Byly připraveny dvě trasy z vyznačenými šesti kontrolními stanovišti s výstupem na nejvyšší víceměřickou horu – dvaapůltisícovku Kozlov – což značili 2500 decimetrů nad mořem (tohle mé malé know-how, použili asi po dvou letech prostějovští novináři, když psali o jiném kopci – Kosíři ☺). Odpoledne pak bylo zakončeno tanečním podvečerem s živou hudbou a táborákem. Na prvních ročnících jsem dokázal zaměstnat a zapojit do organizování pochodu kolem osmnácti lidí, kteří nechtěli zkazit můj elán a představy.

Ještě chci uvést na pravou míru přisvojení si akce. Byla to akce zahrádkářů, ale byl jsem pověřen jejím vedením a zajišťováním (takový duševní otec ☺), další členové mi ochotně pomáhali dle mých požadavků a potřeb.

Trasy byly připravovány tři. Pěti kilometrová – krátká, pro děti s rodiči a kalendárně starší, desetikilometrová pro zdatnější turisty a pro případ deště takzvaná mokrá trasa, která šla projít v pláštěnkách po zpevněných cestách. Velká trasa pak byla asi po pěti ročnících změněna a nově vedla jinými lokalitami. Samozřejmostí byla na každém významnějším místě informační cedule, na které byla písemně zpracována zajímavost o daném místě, což dávalo výšlapu i trochu poučného rázu. Zde bych chtěl připomenout, o čem se pochodníci během deseti let mohli dočíst + která místa v průběhu let navštívili: Boží muka nad tratí, Mořický splav, Rybník na náhonu k Čápovu mlýnu, vznik železniční dráhy Brno – Přerov, informace o Vinohrádkách nebo Héku, o vodojemu na Kozlově, později výstup na Vyhlídku a rozhled z ní, Keltstké naleziště, Poličské písečníky a studánka, informace o zvěři, ukázka úlovků a zbraní mysliveckého sdružení, zajímavosti o obci Poličky, Dobromilické rybníky, Černý most, Bažantnice, Doloplazský zámek a park, vyhlídka z věže zámku, Víceměřický rybník, Brodečka, Kamenný most, informace o zámku a historie Víceměřic, sbírka kaktusů pana Zahradníčka, Mini ZOO v Domově u rybníka, o Kapli sv. Floriána, o Kostelu sv. Václava v Nezamyslicích, Biokoridor Mokroš, archeologická naleziště Dlátka a Trávníky…… V okolí jsou zajímavostí spousty. Možná se někdo z informačních cedulí dozvěděl něco nového a ví o okolí obce víc, stejně jako já, když jsem tyto informace sháněl a skládal z různých zdrojů, abych je mohl sepsat a na tabulích poskytnout dalším ….. Postupem času kontrolních stanovišť a instalování cedulí na nich, stejně jako pořadatelů na trase, postupně ubývalo, upustilo se i od tanečních podvečerů po skončení výšlapu. Při všech ročnících nám počasí přálo. Průměrná účast byla kolem 65 pochodníků, nejvíce šlo v roce 2009, a to 95 turistů a nejméně letos, tj. v roce 2017, kdy si vyšlo jen 33 pohybuchtivých návštěvníků. Na závěrečný ročník jsem si dal tu práci a zpracoval vyhodnocení o účasti. Více než 5 ročníků pochodů se zúčastnilo přes 40 turistů. Maximálního počtu, to je všech deseti ročníků, se zúčastnila jako jediná – slečna Hana Novotná, která za to obdržela speciální dárek. Seznam dalších účastníků s menším počtem startů najdete na internetových stránkách ČZS. Všem pochodníkům v jednotlivých ročnících za absolvování trasy byl odměnou diplom, později přibyla keramická medaile, poté dřevěná medaile a v posledním ročníku speciální, jubilejní s letopočtem. V jednom z ročníků si prošlápli velkou trasu i redaktoři z regionálních novin, kteří ji pak popsali i v článku. Pravidelně nám zveřejňovali i pozvánky, tak se občas objevili na startu i turisté z Prostějova a okolí.

Všechny tyto ročníky by ale neměly hladký průběh, nebýt ochotných a obětavých pořadatelů z řad členů i nečlenů zahrádkářů, kteří při pořádání pochodu odvedli kus práce, ať na stanovištích v terénu, nebo i na základně na Chatě, kde byl start i cíl. Z titulu funkce současného předsedy zahrádkářů, i jako obyčejný „Burda“, chci poděkovat všem, kteří se na pořádání deseti roků podíleli, i těm, kteří si trasy prošli jako turisté.

Děkuji.

A zazvonil zvonec a výšlapům je konec ……..

S nostalgickou vzpomínkou a slzou v oku, na kus víceměřické a zahrádkářské desetileté (nyní už to můžu napsat) historie – víceměřických výšlapů – sepsal (už zklidněný ☺)

 

           Petr Buriánek 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář