Jdi na obsah Jdi na menu
 

3. 3. 2018 - Gořalka roku 2018 - článek

4. 3. 2018

 V sobotu 3. března se uskutečnila další degustační akce, tentokrát se ochutnávali pálenky a likéry v 9. ročníku Víceměřické gořalky roku.

Do soutěže bylo nasazeno 27 vzorků pálenek, z toho 12 soutěžilo ve skupině jádrovin, 8 pálenek bylo švestkových a 7 vzorků bylo zařazeno do kategorie ostatních – zde se sešly vínovice, meruňky, mirabelky či třešňovice. V ovocných likérech bylo nominováno 11 vzorků a v likérech krémových se utkaly vzorky čtyři. Kategorie pálenek letos degustovalo 16 degustátorů, z toho jedna žena. Likéry ochutnávalo a hodnotilo 11 převážně žen.

Letošní nasazení vzorků i degustátorů bylo velice optimální. U pálenek pod 20 vzorků je málo, třicet je už zase moc na to, aby každý ochutnal všechno. Šestnáct koštéřů je také velice solidní počet pro objektivní hodnocení. Také návštěvníků se sešlo dost. Jako obvykle ovšem hrubě převažovali cizí – ať jako hosté nebo degustátoři tu byli Prostkeějováci, Držováci, Němčáci,Dřevnovčáci, Olomoučáci či Přerováci. Z uvedených informací jasně vyplívá, že hodnocení bylo velice objektivní.

Ještě malou vsuvku. Dle slovního hodnocení většiny degustátorů byl letošní ročník velice vyrovnaný s vysokou kvalitou pálenek. Vínovice či jabkovice zdatně konkurovali pálenkám švestkovým. Z tohoto složitého výběru nakonec vzešlo tohle pořadí:

Švestky
1.Hasník Josef  - Prostějov
2.Žvátora Miloslav - Dřevnovice
3.Dvořák Jiří - Němčice nad Hanou
Jádroviny
1.Malčík Zdenek - hrušková - Víceměřice
2.Balher Jiří - jablečná - Víceměřice
3.Horák Jaroslav -jablečná - Víceměřice
Ostatní
1.Plachý Pavel - vínovice - Víceměřice
2.Dvořák Jiří - meruňkovice - Němčice nad Hanou
3.Ambrož Petr - vínovice - Prostějov
Krémové likéry
1.Štéblová Jana - vaječný - Víceměřice
2.Pekárková Anna - kakaový - Víceměřice
3.Hartelová Marie - karamelový - Víceměřice
Ovocné likéry
1.Zůvala Robert - višňovka - Víceměřice
2.Buriánek Petr - ovocný  - Víceměřice
3.Horáková Jarmila - punčový - Víceměřice

Všechny jmenované vzorky a jejich majitelé byli odměněni diplomy a věcnými cenami. Ještě jednou gratulujeme a už se těíme na rok příští, kdy se uskuteční jubilejní 10. ročník naší soutěže.

A na závěr připomenu vysoce pravdivé motto naší akce:

„Kdy se pije slivovica??? Když je!!!“

                                               Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář