Jdi na obsah Jdi na menu
 

24.srpna 2013 - Zahrádkářský zájezd

25. 8. 2013

V letošním roce nám opět paní Věra Melíšková , pečlivě a do detailu, připravila trasu pro výlet po krásách Moravy a to nejen pro zahrádkáře , ale i pro všechny ostatní zájemce. V sobotu 24. srpna jsme pak vyrazili na naplánovanou trasu Pravčice, Rymice, Bystřice pod Hostýnem, Hostýn a Kojetín.
První zastávka byla v Pravčicích, kde v areálu bývalého družstva, vybudovali Zemědělské muzeum, pan Netopil a synové. V zrekonstruované novotou zářící stáji, na nás čekala sbírka neuvěřitelného množství nářadí, pomůcek a techniky z dob našich dědů a pradědů. Systematicky uspořádané a precizně zrekonstruovane exponáty, vždy několik typů od jednoho druhu techniky, čekají na své obdivovatele. Spatřili jsme několik typů pluhů, pleček,kultivátorů,secich mašin, sazečů brambor, vyorávačů,mlátiček, samovazů, několik prvních traktorů, čističů zrnin,fukarů,kočárů,koňských saní, vozů, žebřiňáků, stroje na výrobu povřísel,řeznický kout, truhlářský kout, spousty ručního nářadí, ale i věci z domácnosti - první mechanické dřevěné pračky, lihovou líheň na kuřata,decimálky,odstředivky mléka, konve na mléko, pekařské nářadí, šicí stroje, no prostě vše potřebné k životu na vsi, před desítkami let. Vyjmenováním všech exponátů bych zaplnil klidně dvě stránky, proto to shrnu - To chce prostě vidět!
Další zastávkou, o pár kilometrů dále, byly Rymice. Zde se zachovalo několik chalup s doškovými střechami, které dodnes zůstali téměř netknuté civilizací s výbavou tak jak se žilo někdy před 100 lety.Většinou ve všech se zachovalý kachlová kamna ,u některých i pece na chleba, a další spousty původního inventáře domů. K doplnění expozice, zde přemístili i funkční větrný mlýn. V chalupách se nachází i expozice původních řemesel - vybavení sedlářské dílny, kolářské dílny a kovárny. K trase prohlídky patří i návštěva tvrze, kde v přízemi je zřízena výstava ze života v minulosti a celá další místnost je věnována větrným mlýnům, jsou zde fotografie, plány, mapy a přehled rozmístění posledních dochovaných mlýnů v celé republice.
Obdivuju všechny ty nadšené lidi, kteří tyhle staré exponáty shání a restaurují z hromádek šrotu a uhnilého dřeva, do původní podoby, protože spousty pro nás nepotřebných "starých krámů" končí v kamnech nebo kovošrotech a to je velká škoda. Kéž by se i u nás, ve Víceměřicích, podařilo zachránit a shromáždit aspoň zlomek exponátů, které jsme mohli za dopoledne spatřit.
Další zastávkou byla Bystřice pod Hostýnem, kde jsme navštívili zahradnické centrum Horák a synové s možností nákupu a pak byl čas na krátkou individuální prohlídku města a oběd. Poté jsme navštívili Bystřický zámek, kde jsou dvě expozice. Výstava obrazů Jano Köhlera, jehož část díla byla předlohou pro mozaiky na Křížové cestě na Hostýně a výstava ohýbaného nábytku, zejména židlí Thonet od Michaela Thoneta který v Bystřici zřidil hlavní sídlo firmy (později firma TON). (Mnohé z nás tato expozice zklamala. Z více než tisíce druhů židlí a nábytku jež tato firma vyráběla, je vystaven jen malý střípek v počtu asi 30 kusů židlí a jednoho stolku, a přitom obrovské prostory by pojaly daleko větší množství exponátů tohoto krásného nábytku.)
A pak už naše cesta vedla na Svatý Hostýn, kde byl rozchod a každý si mohl individuálně navštívit místa, která ho zajímala a lákala. Baziliku, Křížovou cestu, hřbitov duchovních, rozhlednu ( bohužel bylo kouřmo a k nám jsme nedohlédli),nebo se jen tak projít přírodou, či se občerstvit.
Poslední zastávkou výletu byl nedaleký Kojetín, kde jsme si, v restauraci Na hrázi, mohli dát individuálně, dle chuti večeři, jenž byla symbolickou tečkou za krásně prožitým dnem. P.B.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář