Jdi na obsah Jdi na menu
 

23. 4. 2016 - Den země

24. 4. 2016

V sobotu 23. dubna se uskutečnil tradiční Den země. Nepořádáme k tomu workshopy ( = plané kecání o tom, co by jsme, jak by jsme, co by se, kdy by se - hojně dotované z EU), ale už po několik let vyrážíme do naší víceměřické přírody a snažíme se pro ni udělat něco víc než obvykle, bohužel už nedotovaně.

Účast příznivců přírody, ač počasí bylo příjemné, byla letos slabá. Zúčastnilo se jí 6 dospělých a asi 10 dětí. Děti byly zejména mladí hasiči, kteří se svými vedoucími prošli a alejí kolem Brodečky a nasbírali několik pytlů odpadů a věcí, které do přírody nepatří. Dospělí dosadili asi 20 bříz, kterými nahradili ty polámané (svou chybu napravoval i jeden z ničitelů) a dále pak vysázeli pro své potomky a budoucí obyvatele další solitérní stromy do aleje. Třeba tu někdy i vy při procházce objevíte katalpu, červený kaštan, 2 stříbrné jeřabiny, či červenou japonskou třešeň. I když jsme sázeli do suché země a srážky jsou letos mizivé, díky pravidelné zálivce obecními zaměstnanci se zatím všechny stromy ujaly. Doufám, že se nám podaří Alej oživit časem dalšími zajímavými druhy stromů a dřevin. Po skončení následovalo pro všechny zúčastněné první jarní opékání špekáčků a další občerstvení.

PS: Ještě k tématu – My a příroda.

Hodně mne štve, že zatímco jedni se snaží pro přírodu něco udělat, další ji úmyslně ničí. Nemám teď na mysli polámané stromy, které zlikvidovaly děti. Dalšími z pravidelných ničitelů jsou tu, dospělí „barbaři“ na terénních motorkách, kteří si ze Svodnice a nejen ze Svodnice, ale i z Aleje, okolí Boží muky, březové aleje, cesty ke splavu, dělají terénní dráhu a svými drapáky likvidují zeleň a obtěžují hlukem a odlétajícím štěrkem lidi, děti, mámy s kočárky, kteří se vyšli do přírody na procházku, pryč od smogu a rámusu. Jsou lidi, kteří si neváží ničeho a myslí si, že když mají prachy, můžou všechno. Jedni zeleň sadí, druzí ji likvidují…

Proto se budu zasazovat, aby areál Svodnice zůstal parkem a byl zde zakázaný vjezd pro auta a motocykly,…

                              Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář