Jdi na obsah Jdi na menu
 

21.4. 2018 - Den Země - článek

22. 4. 2018

Předposlední aprílový víkend v nádherném sobotním ránu uspořádal obecní úřad opět po roce, již tradiční „Den Země“  u kterého už po několik let nechybí ani členové naší organizace.

Tento den se slaví celosvětově a každé město či obec, nebo skupina lidí má svůj osobitý program a způsob oslavy života s přírodou. Pořádají se jarmarky, trhy, probíhají výstavy, sbírají se odpady, věší budky, staví se hmyzí hotely a spousta dalších aktivit s hlavním tématem a tou je sounáležitost s přírodou a zemí jako celku.

Nejinak je tou i u nás ve Víceměřicích. Zde už tento den máme po léta spojený s výsadbou nových stromů. V minulosti už se vysadilo několik netradičních stromů na aleji, doplnila se mladými stromky lipová alej a vysadil se i kousek nové. Nová výsadba je už i v březové aleji, protože staré břízy usychají jedna za druhou, vysadili se třešně u rybníčka, hrušky na Kozlově, javory, jasany a olše kolem rybníka, věšeli se ptačí budky,…

Také letos jsme pokračovali v této zajímavé už skoro tradici. Obec zakoupila ovocné stromy a keře, které se vysadili u hřiště, nad chatou a ve Svodnici. Bylo vysazeno pět hrušní, osm třešní, čtyři meruňky, deset lískových keřů a čtyři rakytníky. Práce šla dobře od ruky, neboť dospělých příznivců přírody se sešlo relativně dosti, pěkná účast byla i mladých hasičů, kteří se rozdělili do dvou skupin, z nichž jedna sbírala odpad ve Svodnici a další uklidila od odpadků příkopy směrem k nádraží a pak polní cestu vedle trati, tzv. „přerovskou“. Doufejme, že se většina stromků a keřů ujme a úklid vydrží na dlouhou dobu. Závěrečné setkání a finále pohodového dopoledne proběhlo v Bloudníku, kde se účastníci mohli posilnit špekáčky a doplnit vypocené tekutiny - limonádou - občerstvením věnované obecním úřadem.

                                    Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář