Jdi na obsah Jdi na menu
 

21.1.2012 - Mexická zeliáda 2012 - článek

22. 1. 2012

První větší víceměřickou akcí byl letos, již 5.ročník Mexické zeliády, spojený se 4.ročníkem Ovocných mlsů, které proběhly v košíkárně, v sobotu 21.ledna.

Po skončení příjmu vzorků v pátek, situace nevypadala nijak růžově, sešla se asi jen necelá polovina vzorků oproti minulému roku, ale těsně před soutěží se počet sklenic se vzorky více jak zdvojnásobil a do soutěžního klání bylo přijato, stejně jako loni, 117 vzorků rozličně zakonzervovaných zelenin a ovoce. Naštěstí se již díky zručnosti a šikovnosti pořádajících, podařilo do začátku akce vše pečlivě a úhledně nachystat na degustační stoly.

V kategorii Okurky bylo 29 vzorků, v kategorii Přílohy soutěžilo 27 vzorků, kategorie Zelí se účastnilo 16 vzorků a tradičně nejvíc bylo v kategorii Dětských mlsů a to na 45 různých sladkých pochutin z ovoce. A pak už se naplno rozběhla vlastní soutěžní degustace, kdy každý z přítomných mohl degustovat kategorii, dle výběru, jeho chuti nejbližší, kde podmínkou bylo ochutnat a ohodnotit všechny vzorky ve skupině. Mnozí návštěvníci si troufli hodnotit skupin několik a tak bylo v průběhu odpoledne sčítací komisi odevzdáno na 66 vyplněných degustačních lístků, čímž jsme pěkně potrápili sčitatele. Po dobu počítání byla vyhlášena nesoutěžní volná degustace, kdy všichni ti, kteří si netroufli degustovat vše, mohli ochutnat jen to co se jim líbilo na pohled, či podle názvu pochutin, nebo se v bufetu  občerstvit tradiční zabíjačkovou specialitou v podobě ovaru, či jitrnicového prejtu.  Ze soutěžní degustace vzešlo tohle pořadí :

 

Kategorie Zelí

1.místo - Svobodová Jana

2.místo - Pekárková Anna

3.místo - Študent Josef (Němčice nad Hanou)

 

Kategorie Okurky

1.místo - Krajčík Josef (Chválkovice)

2.místo - Vránová Marie

3.místo - Horáková Jarmila

 

Kategorie Přílohy

1.místo - Horáková Jarmila - Višně ve slivovici

2.místo - Buriánková Marie (Dřevnovice) - Sterilovaná paprika

3. místo - Kubíčková Dagmar (Doloplazy) - Sterilovaná paprika

 

Kategorie Ovocné mlsy

1.místo - Horáková Jarmila - Pampeliškový med

2.místo - Plachá Alena - Kandovaná dýně

3.místo - Novotná Milena (Němčice nad Hanou) - Malinová marmeláda

 

Všichni vítězové kategorií obdrželi při vyhlašování diplom a věcnou cenu. Děti které ochutnávali Ovocné mlsy,byly obdarování Certifikátem Mlsouna roku. Po vyhodnocení soutěže,následoval tah oblíbené tomboly, ve které byl hlavním tahákem kameninový zelák, který každoročně věnuje př. Ševčík. V letošním roce ho vyhráli manželé Horákovi a uvidíme zda se jim podaří v letošním roce kvalitně našlapat zelím, protože pouze v této kategorii nezískali v tomto ročníku žádné ocenění ..... :-)

Závěrem bych chtěl poděkovat Všem, kteří se podíleli na této náročné akci, a hlavně Všem ,kteří nám věnovali do soutěžního klání své vzorky. Při pohledu do sčítacích archů je hodnocení vzorků hodně vyrovnané, a mnohdy chybí k postupu mezi vítěze ,třeba jen pouhý bod. Tak v sezóně, opět zavařujte, šlapejte,konzervujte, třeba v příštím ročníku bude nejvíc chutnat právě ten Váš vzorek !

                                                                                - P.B. -

 

Foto z akce od  - M.I. - naleznete zde:

czsvicemerice.rajce.idnes.cz/21.1_2012_-_Mexicka_zeliada_-_degustacni_soutez/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář