21. 7. 2021 – Degustace meruněk
Ve středu 21. července proběhla na Územním sdružení zahrádkářů v Prostějově nesoutěžní členská degustace meruněk, které jsem se za naši organizaci, ač bez vzorku, zúčastnil. Kromě mne se degustace účastnilo přes dvacet členů z organizací, se 14 vzorky meruněk, ve kterých bylo jedenáct druhů od šesti pěstitelů. :-)
Ochutnávali jsme vzorky v konzumní zralosti a opravdu byly vidět rozdíly v tuhosti, sladkosti až nakyslosti, vůni, šťavnatosti, velikosti nebo v barvě.
Zajímavostí bylo, že jsme ochutnali tři vzorky velkopavlovické meruňky od tří pěstitelů. Jedna byla šťavnatá a sladká, další lehce nakyslá a třetí byla
sice sladká, ale tužší a málo šťavnatá. Opravdu asi fakt záleží na lokalitě a zemině, kde jsou meruňky pěstovány.
Dotazoval jsem se i na vhodnost podnoží, na množení a roubování. Každý z členů má své oblíbené podnože – myroblán, další kulatku, další rynglovou podnož …
Ptal jsem se i na způsob rozmnožování a většina byla příznivcem roubování – i když knihy doporučují očkování. A termíny? Na Štědrý den nařezat vyzrálé rouby a v plném květu roubovat. A prý je velmi dobrá úspěšnost u toho nejjednoduššího roubu – do rozštěpu. Tak tohle byly některé moje poznatky, které jsem při této zajímavé akci načerpal a rád se s nimi s vámi podělím. Poznámek jsem měl sice víc, ale papír jsem bohužel někde vytratil.
Tak další info zase někdy příště…
Petr Buriánek