Jdi na obsah Jdi na menu
 

20. 2. 2016 - Gořalka roku

21. 2. 2016

V sobotu 20. února jsme se opět po roce sešli, abychom poměřili kvalitu svých vzorků pálenek a likérů z uplynulé sezóny. V letošním roce bylo do soutěže nominováno 26 vzorků pálenek a 12 likérů. Role hodnotitelů se ujalo 24 degustátorů (z toho počtu byla 1 žena), ze všech koutů Moravy – Nové Město, Přerov, Prostějov, Domamyslice, Drnovice, Němčice, Nezamyslice, Dobromilice, Dřevnovice, Doloplazy, … - z tohoho počtu byli jen 4 místní. U likérů byla situace s degustátorkami podobná. Likéry hodnotilo 10 žen, z toho 4 místní. Zbytek sálu, až na čtyři hosty zel prázdnotou. Jedinou záchranou byl alespoň tentokrát naplněný počet pořadatelů, a proto jsme se v sále už tak moc nebáli. Přes malou návštěvnost má dle přespolních degustátorů a soutěžících náš košt vysokou úroveň a hlavně objektivitu, kvůli které se k nám v narůstajícím počtu vrací. Ve skupině likérů se letos hodnotilo ve dvou kategoriích – krémové a ovocné likéry. U pálenek byly vzorky rozděleny d o tří kategorií: 1. švestky, 2. jádroviny, 3. ostatní peckoviny. Ve všech 5 kategoriích byly první tři místa odměněny diplomem a věcnými cenani, které věnoval Obecní úřad. Ze zodpovědné degustace koštérů vzešlo tohle pořadí.

Švestky:

1. Ludvík Ševčík

2. Robert Zůvala – Přerov

3. Bohumil Selucký – Dobromilice

Jádroviny:

1. Radek Kříž – hruška - Nové Město

2. Petr Mézl – jablko

3. Milan Štébl ml. – jablko

Peckoviny:

1. Jarmila Minátová – mirabelka – Domamyslice

2. Anna Vránová – meruňka + mirabelka

3. Miloslav Žvátora – ryngle – Dřevnovice

Krémové likéry:

1. Anna Pekárková – karamelový

2. Jarmila Horáková – čokoládový

3. Růžena Brandstetterová – kakaový

Ovocné likéry:

1. Jarmila Horáková – višňový

2. Robert Zůvala – bezinkový

3. Jaroslav Horák – zahradní tajemství

Košt byl doplněn i soutěží o ceny, do které tematické dary věnovali pí. Margita Mézlová, p. Emil Vydlák, p. Benadík (SK), manželé Minátovi a Novotní z Domamyslic, hasiči, zahrádkáři a další.

A závěrečné zhodnocení? Myslím si, že to byla jedna z dalších vydařených akcí, i přes absolutní nezájem místních návštěvníků.

Bohužel se stává smutnou tradicí, že na místních akcích už hosté z okolí převažují nad domácími. Ale co můžeme chtít po ostatních, když nechodí ano návštěvníci z řad pořádajících organizací…

Tak se pak nedivme a nereptejme.

                                         Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář