Jdi na obsah Jdi na menu
 

2. 2. 2019 - Zeliáda - článek

3. 2. 2019

Opět po roce nastal čas, ochutnat si vzájemně zakonzervovanou zeleninu a ovoce. A právě proto se uskutečnila v sobotu druhého února degustační soutěž Zeliáda, která se letos dočkala svého již třináctého pokračování. Také tentokrát se nám sešel dostatek vzorků k ochutnání a tak opět po třinácté hodině, mohla vypuknout pečlivá a precizní příprava, soutěžících pochutin na degustační stoly. Tým u přípravy je za ta léta už také sehraný, každý přesně ví, co má dělat a jak prezentovat vzorky na stolech, aby ochutnávání lahodilo nejen chuťovým buňkám, ale i na pohled, takže letos by mé zlepšující připomínky - jako samozvaného prezidenta soutěže - byly vlastně krokem zpátky. ☺

Ale přesto se jedna velká změna, která soutěž zase o krůček zlepšila udála. Byly speciálně ušité nové zelené zástěry s logem Českého zahrádkářského svazu, ve kterých byli oblečeni všichni pořadatelé ve výčepu i u degustačních stolů.

Po seznámení přítomných s pravidly a způsobem ochutnávání a hodnocení se degustátoři pustili s vervou a zodpovědností do svého nelehkého úkolu. Svědčí o tom, i odevzdaní na 160 vyplněných degustačních lístků. Obvykle připravovaný počet lístků nestačil, musely se přidělat a posledních asi deset hodnocení bylo vypsáno jen na čistých papírech. Množství vyplněných lístků pak dalo pěkně zabrat našemu dámskému výpočetnímu středisku, ale vše se zvládlo a získané výsledky byly zase o něco objektivnější.

Po oficiální degustaci, následovalo předání certifikátu mlsouna roku, dětským ochutnávačům a čas při sčítání hlasů byl zatím vyplněn tombolou. Poté už byly předány diplomy a ceny vítězům v jednotlivých kategoriích. A jaké byly oficiální výsledky třináctého ročníku Zeliády? Zde jsou:

Výsledky víceměřické Zeliády 2019
 
Zelí - 17 vzorků
1. Záhorová Natálie
2. Buriánek Petr
3. Moudrá Ludmila
 
Okurky - 20 vzorků
1. Novotná Pavla
2. Křepelková Věra - Prostějov
3. Štéblová Jana
 
Přílohové zeleniny - 30 vzorků
1. Štéblová Jana - kečup 
2. Sedláčková Eva - červená řepa s křenem - Tištín
3. Oulehlová Jana - houbové lečo - Brodek u Pv
 
Kompoty - 27 vzorků
1. Štéblová Jana - broskvový kompot
2. Buriánek Petr - kompot ze skorých jablek
3. Novotná Pavla - meruńkový kompot
 
Marmelády a džemy - 18 vzorků
1. Štéblová Jana - jahodová
2. Ambrožová Vlasta - rybízová - Prostějov
3. Novotná Pavla - jahodová
 
Ovocné mlsy - 7 vzorků
1. Buriánková Marie - ořechové škvarky
2. Záhorová Natálie - bezový med
3. Horáková Jarmila - bezový med
 

Ještě jednou všem vítězům gratulujeme, soutěžícím děkujeme za vzorky a návštěvníkům za účast a koštování. A hlavně děkuji také všem pořadatelům za zvládnutí organizace a za vytvoření příjemného pocitu všem přítomným z této akce.

           Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář