Jdi na obsah Jdi na menu
 

18.července 2013 - Prohlídka zahrádek

19. 7. 2013

Uprostřed července pořádají už po několik let Zahrádkáři pro všechny zájemce, kteří chtějí nakouknout jak se v sezoně daří jejich sousedům, akci která je nazvána Prohlídka zahrádek. V letošním roce jsme oslovili a pak přijali pozvání k návštěvě, od manželů Štéblových mladších a manželů Kalvodových.
Ve čtvrtek v 17 hodin byl vyhlášen sraz zájemců u nástěnek a odtud jsme se vydali k manželům Janě a Milanovi Štéblovým. Jelikož se jedná o dům v nové zástavbě, nevelký pozemek není členěn na dvůr a zahradu, ale je spojen v užitkový celek. Pečlivě střižený trávník, bez chodníku, umocňuje vzdušnost pozemku a volnost pohybu. Velké kryté posezení ozdobené kvetoucímy truhlíky, u kterého je zapuštěný bazén obkklopen oblázky, je části relaxační. Menší, nízce oplocená zahrádka zásobuje domácnost čerstvou zeleninou po celou sezonu. Nechybí ani květinové ostrůvky paní domu. Na konci pozemku je vysazeno několik mladých ovocných stromků, které svojí budoucí úrodu už nadějně slibují. Jednoduchost a sladěnost jednotlivých zákoutí a prvků na pozemku, vytváří příjemnou zónu pro pasivní či aktivní odpočinek.
Po ochutnání výborného naloženého květáku a moučníku, které nám nabídla paní domu, jsme se přesunuli k manželům Haně a Jaroslavu Kalvodovým a panu Zavadilovi. Tento dům už stojí ve starší zástavbě a je rozčleněn na dvůr a zahradu. Dvůr je opět zatravněný a jelikož je ze všech stran obklopen zástavbou, daří se zde teplomilným meruňkám, broskvoni a zadní zed je pokryta bujnou svěží révou, na které bylo nasazeno neuvěřitelné množství hroznů. Pan Kalvoda nám prozradil, že se jedná o stolní odrůdu Prima. Zahrada je pak rozdělena na zeleninovou část, která je ukončena zahradní chatičkou a za ní pokračuje bujný sad starších vzrostlých stromů, které jsou doplňovány postupně mladší výsadbou. Zajímavostí v nové výsadbě je i kříženec jablko hrušeň - Kumoi, kterému se ve zdejší půdě evidentně dobře daří a byl také obtěžkán jako ostatní stromy bohatou úrodou. V zeleninové části zahrady jsou po obou stranách chodníčku záhony - opět s bujnou a bohatou úrodou , několika vertikálně vedenými řadami okurek, záhony dalších zelenin ,které svědčí o péči, kterou majitelé zahradě věnují. Podle bohaté rozmanitosti druhů ovoce, zelenin či bobulovin, jež si na zahrádce majitelé pěstují, se domnívám , že je i hojně navštěvovanou, neboť po celý rok si zde lze něčeho zdravého zobnout. Na rozloučenou nám opět domácí nabídli výtečný zákusek a pro masaře plátky uzeného ...
Zavěr prohlídek už tradičně byl u mne. Proběhla zde instruktážní ukázka letního řezu stromů,na jabloni, kterou jsem s těžkým srdcem vybral a které nám předvedla zahradnice-ovocnářka paní Marie Hartelová. Výsledek předčil mé očekávání a jabloň se pěkně prosvětlila a prokoukla. A pak už se zasedlo na dvorku ke společné debatě nejen o zahrádkách a všem účastníkům bylo nabídnuto občerstvení jež věnovali zahrádkáři, ve formě uzené klobásy a kalíšků zahrádkářské jablíčkové ... :-) P.B.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář