16.2. 2019 - Gořalka roku 2019 - článek
Letošní degustační soutěž v ochutnávání pálenek a likérů se uskutečnila brzy – již 16. února.
Počet přihlášených vzorků byl, až u našich horních hraničních čísel. Sešlo se 17 pálenek z jádrovin a 15 pálenek z peckovin. Pozadu nezůstaly ani likéry, letos soutěžilo 14 likérů ovocných a 5 likérů krémových. Sešlo se relativně i dost návštěvníků. Ale tradiční malý problém jsou degustátoři. Z dvanácti degustátorů (což je dobrý počet) byli jen dva místní.
Bojím se ročníku, kdy jednou přespolní znalci pálenkových chutí nedojdou.
U likérů to bylo obdobné. Je velmi potěšující a dobré, že své vzorky domácí přinesou, ale málokdo si troufá na koštování. Ono to vypadá na stole hrozivě, ta řada lahví k ochutnávání, ale když se ochutnává střídmě, tak se to dá zvládnout a skončit jen se veselejší náladou, bez opití, tak jak to i letos degustátoři v pohodě zvládli.
Letošní ročník měl několik zajímavostí změn a vylepšení.
Nějak náhodou jsme se dopočítali, že už se letos koná desátý kulatý ročník soutěže, kterou po celou dobu společně pořádají zahrádkáři, hasiči a obecní úřad. Proto bylo i zahájení tentokrát slavnostnější. Vzorky přinášeli na stoly za zvuků slavnostních fanfár z Libuše hasiči ve slavnostních uniformách a zahrádkáři v nových slušivých zahrádkářských zástěrách a slamácích.
Zajímavostí tohoto ročníku bylo, že u nás degustoval i návštěvních z jiné strany zeměkoule, až z daleké Kolumbie, lékař, který zde studoval, zůstala a nyní přednáší na Masarykově univerzitě v Brně. A bylo vidět, že život na Moravě ho zocelil, když bezproblémově prošel celou degustaci pálenek a paka ještě ochutnával i likéry, aniž by se to na něm nějak projevovalo.
Další drobnou změnou bylo to, že se v letošním roce sešlo dostatek slivovic a proto jsme mohli peckoviny operativně rozdělit na švestkové pálenky a ostatní peckoviny. A jak to všechno letos dopadlo?
Troufám si říct, že se letošní košt vyvedl. A chci doufat, že se v příštím ročníku zúčastní víc degustátorů z řad domácích.
Petr Buriánek