Jdi na obsah Jdi na menu
 

16.2. 2019 - Gořalka roku 2019 - článek

17. 2. 2019

 Letošní degustační soutěž v ochutnávání pálenek a likérů se uskutečnila brzy – již 16. února.

 Počet přihlášených vzorků byl, až u našich horních hraničních čísel. Sešlo se 17 pálenek z jádrovin a 15 pálenek z peckovin. Pozadu nezůstaly ani likéry, letos soutěžilo 14 likérů ovocných a 5 likérů krémových. Sešlo se relativně i dost návštěvníků. Ale tradiční malý problém jsou degustátoři. Z dvanácti degustátorů (což je dobrý počet) byli jen dva místní.

Bojím se ročníku, kdy jednou přespolní znalci pálenkových chutí nedojdou.

U likérů to bylo obdobné. Je velmi potěšující a dobré, že své vzorky domácí přinesou, ale málokdo si troufá na koštování. Ono to vypadá na stole hrozivě, ta řada lahví k ochutnávání, ale když se ochutnává střídmě, tak se to dá zvládnout a skončit jen se veselejší náladou, bez opití, tak jak to i letos degustátoři v pohodě zvládli.

Letošní ročník měl několik zajímavostí změn a vylepšení.

Nějak náhodou jsme se dopočítali, že už se letos koná desátý kulatý ročník soutěže, kterou po celou dobu společně pořádají zahrádkáři, hasiči a obecní úřad. Proto bylo i zahájení tentokrát slavnostnější. Vzorky přinášeli na stoly za zvuků slavnostních fanfár z Libuše hasiči ve slavnostních uniformách a zahrádkáři v nových slušivých zahrádkářských zástěrách a slamácích.

Zajímavostí tohoto ročníku bylo, že u nás degustoval i návštěvních z jiné strany zeměkoule, až z daleké Kolumbie, lékař, který zde studoval, zůstala a nyní přednáší na Masarykově univerzitě v Brně. A bylo vidět, že život na Moravě ho zocelil, když bezproblémově prošel celou degustaci pálenek a paka ještě ochutnával i likéry, aniž by se to na něm nějak projevovalo.

Další drobnou změnou bylo to, že se v letošním roce sešlo dostatek slivovic a proto jsme mohli peckoviny operativně rozdělit na švestkové pálenky a ostatní peckoviny. A jak to všechno letos dopadlo?

 

Výsledky Gořalky roku 2019 - Víceměřice
 
ŠVESTKY
1. Vránová Marie
2. Horák Josef
3. Zůvala Petr - Hrubčice
 
OSTATNÍ PECKOVINY
1. Dvořák Jiří -meruňková - Němčice nad Hanou
2. Kvíčala Pavel - třešnová -Němčice nad Hanou
3. Žvátora Miloslav - rynglová - Dřevnovice
 
JÁDROVINY
1. Moudrý Aleš - hrušková - Dobromilice
2. Horák Jaroslav ml. - jablečná
3. Malčík Zdeňek - hrušková
 
OVOCNÉ LIKÉRY
1. Alánová Štěpánka - višňovka - Prostějov
2. Vránová Anna - višňovka 
3. Zůvala Robert - višňovka
 
KRÉMOVÉ LIKÉRY
1. Horáková Jarmila - bílá čokoláda
2. Horáková Jarmila - ledové kaštany
3. Štébl Milan - vaječný likér

Troufám si říct, že se letošní košt vyvedl. A chci doufat, že se v příštím ročníku zúčastní víc degustátorů z řad domácích.

                           Petr Buriánek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář