Jdi na obsah Jdi na menu
 

15.února 2014 – Gořalka roku 2014 - článek

15. 2. 2014

Po úspěšné Zeliádě jsme v sobotu 15. února pokračovali v koštování – tentokrát to byl alkohol – v soutěži Gořalka roku 2014, kterou společně pořádali Hasiči a Zahrádkáři za podpory Obecního úřadu. V letošním ročníku se sešli – pro nás zatím – nevídané počty vzorků. V kategorii pálenek to bylo 35 destilátů a v kategorii likérů 23 sladkých pokušení.

Toto obrovské kvantum vzorků bylo opět přinášeno za fanfár z opery Libuše – tzv. prezidentské fanfáry a návštěvníci jim vzdávali čest ve stoje.

Trochu problém byl zpočátku s degustátory. Po shlédnutí vystavené řady vzorků se někteří zalekli, proto byla vytvořena jen jedna skupina hodnotitelů, kteří museli ohodnotit všech 35 vzorků. Během asi půl hodiny se počet degustátorů zvedl na 12, ale to už bylo pozdě rozdělovat degustátory na dvě skupiny, neboť koštování už bylo v plném proudu. U likérů byla situace jednodušší. Statečné ženy se přesily vzorků ani směsice barev a konzistenci nezalekly a s vervou se pustily do koštování. V kategorii likérů odevzdalo své hodnocení 11 žen . . .

 

 

 

 

Těší nás, že naše akce už nejsou jen pro místní, kteří je bohužel navštěvují poslední dobou méně, ale díky propagaci v tisku a na netu je navštěvují i lidé z regionu, kterým se přívětivost, domácké prostředí a dobrá nálada na našich akcích líbí a znovu se k nám rádi vracejí….

Snad i proto účast přespolních návštěvníků a soutěžících zamíchala karty v pořadí pálenek. Gořalkou roku 2014 se stala švestková pálenka p. Františka Kubana z Přerova. 2. místo obsadila opět švestková p. Zdeňka Mináta z Domamyslic a 3. místo obsadila meruňkovice p. Lubomíra Karafiáta z Čehovic.

V kategorii likérů jsme však zůstali opět nepřemožitelní. 1. místo získala p. Jarmila Horáková s kokosovo-karamelovým likérem, 2. místo patřilo paní Anně Pekárkové s karamelovým koňakem a 3. místo obsadila p. Jana Svobodová s vaječným koňakem.

Závěrem ještě moje malá poznámka k hodnocení. S letošním – více než o třetinu větším množstvím vzorků v každé kategorii, vznikaly i větší rozdíly v konečných výsledcích. Asi budeme muset – pořádající hasiči a zahrádkáři – před příštím ročníkem zvážit, zda nevytvořit v kategorii pálenek podkategorie peckovin a ostatních a u likérů podkategorie krémových a ostatních. Neboť každá lihovina z rozdílných surovin má svou charakteristickou chuť a je nesrovnatelné slaďoučké beylis s pikantní višňovkou, nebo švestková s jablíčkem – každé má svou specifickou chuť a srovnávaly by se vzorky srovnatelné . . .                                                      -P.B.-

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář