Jdi na obsah Jdi na menu
 

1.února 2014 – Zeliáda (ČZS a OÚ) - článek

2. 2. 2014

 

Zimní čas je dobou zábav a her. U nás ve Víceměřicích i dobou soutěží. Jednou z nich je i Zeliáda, která se letos uskutečnila v sobotu 1. února. Přípravy soutěže, i když jsou náročné na materiální zabezpečení, probíhaly tak nějak v klidu, klidný byl i páteční příjem vzorků, kdy se jich u mne doma sešlo asi sedmdesát, což bylo velice uspokojivé číslo. I ranní přípravy košíkárny probíhaly v pohodě. To samé se už ale nedá říct o odpoledni. Hodinu před zahájením jste začali nosit další a další vzorky – za což Vám ještě jednou velký dík – a pak už začal pěkný kolotoč. Přijmout, zapsat, otevřít, nandat na talíř, řádně označit a zanést na stoly …. naštěstí se už schází po několik let sehraný tým šikovných pořadatelek, které to úspěšně zvládají. A že letos té práce měly! Ve všech kategoriích se sešlo 144 vzorků, což je za dobu konání zeliády maximum, které už asi nebude překonáno. Na počtu vzorků mají zásluhy i přespolní, kolekci zavařenin přivezla paní Sedláčová z Tištína, desítku rozličných marmelád nominoval pan Pulter z Pivína a spoustu vzorků dovezli i Minátovi a Novotní z Domamyslic a Prostějova (kteří se o naší Zeliádě dozvěděli z novin) či kolegové zahrádkáři z Dobromilic. A pak už se degustovalo. Někteří degustátoři zvládli jen jednu kategorii, jiní dvě až tři, ale našli se asi tři degustátoři, kteří si troufli ochutnat a ohodnotit všech 144 vzorků. A pak už se sčítalo a vyhodnocovalo a z výsledků vzešlo toto konečné pořadí:

 

I. Zelí (24 vzorků)

1.Novotný Tomáš, Němčice

2.Pekárková Anna, Víceměřice

3.Vystavěl Antonín, Dobromilice

II. Okurky (30 vzorků)

1. Novotná Pavla, Víceměřice

2. Minát Zdeněk, Domamyslice

3. Kučera Luboš, Dobromilice

III. Přílohová zelenina (30 vzorků)

1. Sedláčková Eva, Tištín – červená řepa s křenem

2. Minát Zdeněk, Domamyslice, čalamáda s houbami

3. Hudečková Emilie, Želeč, červená řepa s křenem a zelím

IV. Dětské mlsy

1. Pulter Jiří, Pivín, jahodová marmeláda

2. Vytlačilová Jana, Víceměřice, jahodový džem

3. Balherová Jarmila, Víceměřice, jahodový džem

 

Všem vyhodnoceným byly předány diplomy a věcné ceny. Zkrátka nezůstaly ani děti, které neochutnávaly zejména kategorie mlsů a medů a za svou degustaci obdržely diplom Víceměřického Mlsouna. Navíc bylo uděleno ještě jedno Čestné uznání. Jistě jste si všimli, že letos už se soutěžilo v pěti kategoriích – nově byly hodnoceny samostatně rostlinné medy. Ale i pět kategorií bylo málo pro vzorek paní Svobodové a její višně ve slivovici. Nevěděli jsme, kam ho zařadit. Ovocné mlsy ochutnávaly děti a po domluvě s majitelkou jsme je letos nezařadili ani do kategorie přílohových zelenin. Během rozmýšlení kam s nimi - pořadatelky ochutnávaly – až nakonec bylo po problému a bylo rozhodnuto, že paní Svobodová obdrží Čestné uznání za speciální vzorek …. ☺

Ocenění byla rozdána a na finále zůstala oblíbená tombola, které dominovaly řezy a dort, které zahrádkářům upekla paní J. Horáková a nezbytný hrnec zelák, který každoročně věnuje p. Ludvík Ševčík.

Tímto článkem bych chtěl poděkovat všem, kteří přinesli své vzorky, všem co se podíleli na přípravě a průběhu Zeliády a všem kteří degustovali nebo se přišli jen podívat.

 

Ještě bych chtěl poprosit všechny oceněné o recepty na jejich vzorky a poprosit i vítěze z minulého ročníku o tyto recepty. Loni jsem to bohužel nějak nedotáhl do konce. Můžete mi je předat osobně či vhodit do schránky, nebo poslat e-mailem na adresu adamburda@seznam.cz. Děkuji    -P.B.-

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář